Volg mij op Facebook Volg mij op LinkedIn Nieuwsbrief

2016-11-30

Help, mijn hoofd loopt over

Home > Blog vlog > Help, mijn hoofd loopt over

Normaal gesproken was het al druk in mijn hoofd, maar in de decembermaand was het helemaal druk. Naast werk, de verjaardagen, etentjes, clubjes van de kids, het huishouden enz. moet ook alles voor de feestdagen in dat hoofd erbij gepropt worden. En dat paste niet, dus liep het over. 

 

water polder

 

Een vol hoofd

Je hoofd loopt over en de berg met moetjes en to-do’s blijft groeien. Je begint het overzicht te verliezen en ziet vooral een grote berg met dingen die allemaal nog gedaan moeten worden. Maar je weet niet meer waar je moet beginnen.

Ondertussen blijft je hoofd overuren draaien en komt er steeds meer bij. En niet alles is even belangrijk, maar het hoofd maakt geen onderscheid tussen nutteloze kleine dingen en grote zaken die geregeld moeten worden. Je hoofd draait overuren met  ‘niet vergeten’ en ‘moet ik nog doen’. 

 

De overstroming

Je probeert alles te onthouden, maar je hoofd loopt over. Je gaat steeds meer vergeten en loopt achter de feiten aan. Je hebt het gevoel dat je de controle kwijt raakt. Dat je geleefd wordt. Niet fijn!

 

Er kunnen nu twee dingen gebeuren:

  1. Je komt in actie: Je gaat als een kip zonder kop lukraak to-do’s oppakken in de hoop dat de berg zo snel mogelijk kleiner wordt, zodat je weer meer rust ervaart. Hierbij let je niet op belangrijkheid op prioriteit.
  2. Je wordt passief: Je weet niet meer waar je moet beginnen en kijkt apathisch naar de berg.

Voor beide varianten kan het volgende stappenplan uitkomst bieden.

 

De weg naar een leger hoofd


Stap 1: Neem de tijd

Ga zitten aan tafel met een kop thee/ koffie. Pak je telefoon (bijvoorbeeld de app Wunderlist) of ouderwets pen en papier. Neem de tijd. Ik hoor je denken: ‘Dat heb ik nu juist net niet!’ Maar maak die tijd. Het gaat je zoveel opleveren! Je gaat orde scheppen in de chaos.

 

Stap 2: Maak categorieën

Begin bij het begin. Om te voorkomen dat je een enorme, onoverzichtelijke lijst hebt met dingen die je nog ‘moet’ doen, ga je categorieën maken. Bijvoorbeeld een bladzijde in je boekje of tabblad in je telefoon met werk, huishouden, boodschappen, kerst, administratie… Je snapt het wel.

 

Stap 3: Vul de categorie

Ga nu per categorie na wat er allemaal gedaan moet worden. Denk bijvoorbeeld bij kerst aan: menu samenstellen, taken verdelen, boodschappenlijst maken enz. Maak het klein en trek taken uit elkaar, maak ze concreet. Dus niet: ‘opruimen’, maar ‘kinderkleren opruimen op zolder’. Wat is het voordeel van een taak concreet en klein maken? Dan heb je eerder de hele taak gedaan en kun je het van je lijstje afstrepen. En dat geeft je weer een voldaan gevoel. En bedenk je iets nieuws, zet het direct in de juiste categorie. Het staat nu ergens, dus kun je het niet meer vergeten en kan het uit je hoofd.

 

Stap 4: Stel prioriteiten

Nu heb je verschillende lijstjes met zaken die gedaan moeten worden. Ga nu per lijstje na wat er prioriteit heeft. Wat moet er eerst gedaan worden en wat kan er wachten. Hierbij kan de volgende zin helpen: ‘Moet ik dit nu zelf doen?’. Als het mij even boven het hoofd groeit, maak ik elke dag een nieuw prioriteitenlijstje: ‘wat wil ik vandaag doen’.

 

Stap 5: Wees realistisch

Bij het maken van het prioriteitenlijstje kun je alles erop zetten, maar hou daarbij ook rekening met de tijd die je er voor nodig hebt. Zet je prioriteitenlijstje niet te vol. Gun jezelf het heerlijke gevoel dat je alles van je lijstje hebt afgestreept. En heb je nog tijd over? Geniet dan van je voldane gevoel of pak alvast iets op voor morgen.

 

Stap 6: Focus

Je krijgt het meest gedaan in een kortere tijd als je focust. Maak tijdsblokken waarin je alleen met een bepaalde taak aan de gang gaat. Plan bijvoorbeeld een uur in voor administratie. In die tijd doe je alles wat te maken heeft met de administratie. Je zit er dan goed in. Zet ook je telefoon op stil. Zo wordt je niet afgeleid door mail, appjes en facebookberichten die om je aandacht schreeuwen.

 

Met deze tips loopt je hoofd niet meer over. Nu is er meer ruimte in je hoofd om te genieten.

 

Wil jij hier meer over weten? Laat het me weten via de mail. Je kunt ook een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek voor lifecoaching.

 

Warme groet

Denise


Heb je iets gehad aan dit artikel of wil je reageren? 

Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl. Dan plaats ik hem voor jou op deze website.

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier. 

Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter
© 2024 Rösken Coaching | standard version