Volg mij op Facebook Volg mij op LinkedIn Nieuwsbrief

2016-12-15

De voordelen van hulp vragen

Home > Blog vlog > De voordelen van hulp vragen

Dit is een onderwerp waar ik zelf nog wel eens tegen aan loop. Ik vind het lastig om hulp te vragen en heb moeite met hulp accepteren als het aangeboden word. Ik ben er inmiddels al iets beter in geworden, maar het blijft wel een dingetje. Ik ben vast niet de enige, dus daarom dit artikel. 

 

helpen

 

Hulp vragen is zwak

Er zitten namelijk van die onbewust stemmetjes in mijn hoofd die zeggen: ‘Je moet het zelf doen’, ‘Je moet het toch alleen kunnen! of ‘Iedereen kan het, waarom lukt het mij niet.’ Deze stemmetjes hebben weer invloed op mijn gevoel en gedrag. Het kan er voor zorgen dat ik me zwak voel als ik hulp vraag of dat ik gewoon helemaal geen hulp ga vragen. Dit is een onbewust proces.


Voordelen van hulp vragen

Ik heb inmiddels geleerd op een andere manier naar hulp vragen te kijken, waardoor het nu gemakkelijker gaat.  Niet uit ‘zwakte’ maar juist uit kracht! Vragen om hulp kan voordelen hebben voor jezelf en voor anderen. Daarom pak ik regelmatig de voordelen van hulpvragen erbij.


Je kunt eerst zelf aan gaan modderen, het wiel proberen uit te vinden, maar je kunt ook mensen om hulp vragen die het wiel al lang hebben uitgevonden.

Als je de hulp inroept van iemand met de kennis, vaardigheden en tijd die nuttig voor je kunnen zijn kom je sneller bij je doel. De ander kan je dingen leren, je informatie geven die je zelf nog niet had en je in contact brengen met de juiste mensen.

 

  • Om hulp vragen versterkt je verbondenheid met anderen.

Wetenschappelijk bewezen. Mensen hebben behoefte aan verbondenheid. Dit betekend dat mensen graag betekenisvolle en zorgzame relaties met andere mensen willen hebben. In dergelijke relaties willen we zowel zorgen voor als verzorgd worden. Vragen om hulp versterkt de verbondenheid met anderen. Het geeft je een mogelijkheid om aandacht en hulp van een ander te ontvangen en bevredigt daarmee je behoefte aan verbondenheid.


Als je bruikbare hulp hebt ontvangen is de kans groot dat je dankbaarheid voelt. Het voelen en uiten van dankbaarheid blijkt goed voor ons te zijn. Recent neurowetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat het voelen van dankbaarheid allerlei positieve effecten heeft zoals het produceren van dopamine en serotonine in de hersenen, het verbeteren van je slaap, het verlagen van stress, het verminderen van fysieke klachten en het verlagen van angst en depressie.


Vrijwel iedereen heeft een sterke drijfveer om anderen te helpen. Door hulp te vragen biedt je een ander gelegenheid om iets voor een ander te betekenen. Bovendien is het vragen om hulp impliciet complimenteus. Door hulp te vragen geef je immers impliciet aan dat je iemand competent vind en vertrouwt. Je vraagt namelijk niet aan iedereen hulp.

 

Extra tips bij hulp vragen

Hierboven beschreef ik de grootste voordelen van hulp vragen. Hieronder volgen nog een aantal handige tips die het vragen om hulp makkelijker kunnen maken.

 

 

Veel succes en plezier met hulp vragen.

 

Warme groet,

Denise

 

PS Je kunt altijd een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek voor lifecoaching.

 

PPS Heb je iets gehad aan dit artikel of wil je reageren? 

Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl. Dan plaats ik hem voor jou op deze website.

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter
© 2019 Rösken Coaching | standard version