Volg mij op Facebook Volg mij op LinkedIn Nieuwsbrief

2016-11-03

5 tips tegen een herfstdip

Home > Blog vlog > 5 tips tegen een herfstdip

De blaadjes gaan vallen, de dagen worden korter en het weer werkt ook vaak niet mee. Heel wat mensen krijgen een herfstdip.

 vliegenzwam


Maar wat is een herfstdip nu eigenlijk?

Je voelt je somberder, futloos en hebt nergens echt zin in. Je trekt je meer terug en je gaat meer piekeren en ziet het allemaal even niet meer zo zonnig in.

 

Zonlicht tekort

En vooral met die laatste opmerking slaan we de spijker op zijn kop. De herfstdip ontstaat door gebrek aan zonlicht.

Een mens heeft gemiddeld een half uur zonlicht per dag nodig. De UV-straling die je oppikt, wordt omgezet in vitamine D. Je lichaam heeft deze vitaminen nodig.

 

Zomerzon

In de zomer gaan we veel naar buiten. Lekker op een terrasje zitten of in de tuin. De temperatuur is aangenamer, waardoor we langer buiten blijven. In de zomer schijnt de zon vaker en is het langer licht op een dag, dus ook grotere kans dat je in aanraking komt met de zon. Je komt dan gemakkelijker aan je zonvitamientjes.

 

Herfstweer

Maar in de herfst worden de dagen korter. Soms is het zelfs zo dat je in het donker weg gaat en met het donker terug komt van je werk. Dus op die manier krijgen we al steeds minder zonlicht. Het weer werkt vaak ook tegen. Het is vaker guur, kouder en regenachtig, waardoor we ook minder snel naar buiten gaan.

 

Maar wat kun je doen tegen de herfstdip?


1 Zoek de zon op

Zoek de zon op. Ga overdag naar buiten, want dan schijnt de zon( ook al is het achter de wolken). Zo krijg je je zonvitamientjes binnen. Dus ga een rondje lopen in je pauze. Slurp de zon op. En schijnt het zonnetje je kantoor of woonkamer binnen, trek dan niet de gordijnen dicht, maar ga er even lekker in zitten en neem de stralen in je op. En je kunt ook altijd gebruik maken van een daglichtlamp. Een half uurtje per dag met een kunstmatig zonnetje kan ook uitkomst bieden en zorgen dat je je zonniger voelt.

 

2 Kom in beweging

Hoe moeilijk het ook kan zijn, omdat je de energie niet lijkt te hebben, maar ga bewegen. Want, hoe tegenstrijdig ook, van bewegen krijg je energie. Je stofwisseling blijft hierdoor op pijl en de afvalstoffen worden daardoor beter afgevoerd. Het mooiste is als je buiten gaat bewegen. Dan heb je twee vliegen in een klap. Daglicht en beweging.

 

3  Laat je hoofd leegwaaien

In de herfst heb je af en toe van die enorme stormen. In plaats van binnen te gaan zitten en te gaan piekeren, kun je ook naar buiten gaan en al je piekergedachten weg laten waaien. Een extraatje is de frisse lucht. Even uit de bedompte ruimte waar je nu weinig ventileert omdat het buiten koud is. De virussen en ziektekiemen die we netjes opgesloten houden in onze warme kantoorruimtes en huizen even ontvluchten.

 

4 Het mag er zijn

Je er even helemaal aan toegeven. Je mag je even moe, somber en ellendig voelen. Je terugtrekken op de bank met een dekentje, een pot thee en je favoriete netflixserie. Even ontspannen. Even helemaal niks doen. Je hebt ook gewoon iets minder energie dan in de zomer. En dat mag. Zolang je er maar niet in blijft hangen en de hele herfst op de bank blijft liggen.

 

5 Herken het patroon

Als je last hebt van een herfstdip, komt dit vaak elk jaar, als de blaadjes weer gaan vallen, in meer of mindere mate weer terug. In het begin ga je alle gebieden van je leven af om de oorzaak te vinden van je sombere en vervelende gevoel. Je gaat piekeren, en gooit alles op zijn kop. Ligt het misschien aan mijn relatie dat ik me zo voel of heeft het te maken met mijn werk of komt het toch doordat ik mijn vrienden niet vaak genoeg zie. Maar uiteindelijk komt het door het tekort aan zonlicht. Zoek dus niet verder naar een oorzaak, maar herken het terugkerende patroon: ‘He, ik voel me blugh, oh ja, het is weer herfst.’

 

Herfst is mooi!

Bedenk dat de herfst ook mooie dingen met zich meebrengt. Prachtige gekleurde bladeren, mooie luchten en een heerlijke geur. En alle seizoenen zijn nodig om de natuur te laten bloeien. 

 

Hartelijke groet

Denise


Heb je iets gehad aan dit artikel of wil je reageren? 

Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl. Dan plaats ik hem voor jou op deze website.

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier. 

Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter
© 2024 Rösken Coaching | standard version