Met de paasdagen deden wij aan buikgriepestafette. Mijn jongste dochter startte met de buikgriep. Die gaf het door aan mijn oudste dochter. 2e paasdag werd ik ook geveld en diezelfde avond moest ook mijn man er aan geloven.
Hoe komt het toch dat we zo vaak ziek worden als je vrije dagen (weekend of vakantie) hebt in plaats van tijdens de normale werkweken?
Er is hier onderzoek naar gedaan door Ad Vingerhoets ( hoogleraar Psychologie). Het wordt ook wel het ‘omgekeerd-Kortjakje-syndroom’ genoemd. Kortjakje was altijd ziek, alleen op zondag niet. Omgekeerd maakt: Nooit ziek, behalve op zondag, als je vrij hebt. Vandaar de omgekeerde versie.
Tijdens de gewone weken heb je een vast ritme. Zelfde tijd uit bed, zelfde ochtendritueel, kids naar school, werken, avondeten, eventueel sporten. Je zit als het ware in een soort sneltrein. Het volgt elkaar allemaal op als een goed geoliede machine. Zolang de machine het nog doet neem je eigenlijk geen tijd om stil te staan, om even een pas op de plaats te maken. Want alles doet het toch nog? Alles gaat toch goed?
De machine gaat gewoon door bij een verkoudheidje of een paar nachten slecht slapen. Je voelt je nog niet beroerd genoeg om aan de rem te trekken. De sneltrein raast door, al is het misschien niet op topsnelheid.
We wachten vaak totdat we echt ziek zijn voordat we aan de noodrem trekken van de sneltrein en hem even stil laten staan. En als je er aan toegeeft komt het er ook helemaal uit. Alle weggedrukte ziektekiemen en opgepotte stress. Het lichaam denkt, Jeeeeeh, ik hoef niet meer te schreeuwen. Er is gehoor gegeven aan mijn alarmbellen. Het mag er eindelijk uit!!!
Tijdens een lang weekend of een vakantie stopt de sneltrein ook even. Even tot rust komen. En dan kan het heel goed zijn dat alle opgepotte stress en ziekte eruit komt. Het gevolg: Je bent extra moe of wordt ziek. En dan net als je iets leuks wilt doen!
Wie weet heb je al die tijd de signalen (on)bewust genegeerd en merk je ze nu pas op, nu het rustiger is. Een heftige omschakeling van drukke dag naar een rustige dag kan ook fysiologische aanpassing vragen. Door de snelle omschakeling van actie naar rust kan je lichaam uit balans raken. Of je voelt je erg verantwoordelijk op je werk en stelt het ziek zijn (on)bewust uit tot de vakantie.
Als ik naar mezelf kijk weet ik heel goed waarom ik met de pasen ziek was. Ik heb het afgelopen tijd even heel druk gehad. Leuke, nieuwe uitdagingen die ook veel spanning met zich meebrachten. Dit gecombineerd met weinig nachtrust ( jongste dochter slaapt slecht) en een aantal avondafspraken is even teveel geweest. Met Pasen hadden we verder geen plannen, dus rust en toen heeft mijn lichaam letterlijk STOP! Gezegd.
Note to self:
Luister naar je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen
Warme groet,
Denise
PS Je kunt altijd een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek voor lifecoaching.
PPS Heb je iets gehad aan dit artikel of wil je reageren?
Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl. Dan plaats ik hem voor jou op deze website.
Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier.