Volg mij op Facebook Volg mij op LinkedIn Nieuwsbrief

2017-06-29

Een te hoge lat is voeding voor schuldgevoelens

Home > Blog vlog > Een te hoge lat is voeding voor schuldgevoelens

Een hoge lat is goed. Dan daag je jezelf uit. Je zorgt dat je blijft groeien.

Een te hoge lat is niet gezond. Als je de lat zo legt dat hij buiten je bereik blijft, heeft dit gevoel van falen en schuldgevoel tot gevolg.

 

hoge lat, schuldgevoel, roskencoaching

Perfect in elke rol

Alles moet perfect. Je wilt een goede moeder zijn, een goede partner zijn, een goede vriendin zijn, een goede werknemer zijn, een goede dochter zijn, het huishouden goed draaiende houden... Bedenk het maar. En het liefst wil je alles voor 100% of meer doen.

 

Schuldgevoel

Het schuldgevoel steekt de kop op als iets 'voldoende' is. Als je niet het gevoel hebt dat je het op je best hebt gedaan, dat je je niet voor de volle 100% hebt gegeven. Het had beter gekund. 

 

Enkele voorbeelden:

Mijn eigen valkuil

Ik zal het maar eerlijk bekennen. Ik ben behoorlijk bekend met schuldgevoel als gevolg van een te hoge lat. Ik heb een eigen bedrijf en een gezin. Ik werk vanuit huis. Ik heb op verschillende momenten in de week oppas voor de meiden, maar daarnaast werk ik ook nog regelmatig als ze thuis zijn. Dit heeft als effect dat ik me nog wel eens schuldig voel als ik aan het werk ben en ze zijn thuis. Even een mailtje, even facebookposts, even een telefoontje. Ik ben er dan wel, maar niet volledig voor mijn meiden. Ik ben op dat moment niet de moeder die ik wil zijn voor mijn dochters. Het tegenovergestelde is ook nog wel eens waar. Als ik bezig ben met mijn dochters, voel ik me wel eens schuldig dat ik niet bezig met mijn bedrijf. Ik heb hier nu meer mijn weg in gevonden, mede door onderstaande tips.

 

Bekijk het realistisch

Schrijf is op voor jezelf: Wat is voor mij een … (vul in op de stippellijn: goede werknemer, goede moeder, goede vriendin enz.) Hoe is die ontstaan? Waar baseer je dat op? Welke normen en waarden zitten daar achter? En dan als laatste: is het realistisch? Je kunt niet meer doen dan dat je kan. 

 

Omdenken

Wat zijn de voordelen van de manier waarop ik iets doe? Wat is er goed aan? Wat levert het je op? Als ik kijk naar bovenstaand voorbeeld: De voordelen van thuis werken: Ik ben er heel vaak voor mijn kids en ik kan regelmatig mijn dochter uit school halen. Ik kan mijn eigen tijden indelen.

 

80% is de nieuwe 100%

Als het voor 80 % goed is, is het prima. Bedenk dat het je anders 80% van de inspanning gaat vergen om de resterende 20% voor elkaar te krijgen. Is dat het echt waard? Goed is goed genoeg.

 

Maak bewuste keuzes

Je kunt niet alles voor 100% doen. Praktisch gezien past het gewoon niet in een dag. Als je alles wilt doen, kan het zijn dat je dingen half gaat doen. Dus maak een bewuste keuze. Met het bovenstaande voorbeeld: Deze ochtend ga ik iets leuks doen met mijn jongste dochter tot 11.00. Vanaf 11.00 uur mag zij zelf spelen en ga ik achter de computer. Je kunt beter 1 ding goed doen, dan 3 dingen half.

 

Een te hoge lat is een van de drie redenen voor schuldgevoelens. Lees meer over schuldgevoel in 'schuldig voelen betekent niet dat je schuldig bent'. 

 

Heb jij ook last van schuldgevoel en wil je hier vanaf? Laat mij je helpen. Je bent altijd welkom om een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek. Dit kan nu ook via skype! Ik kijk uit naar jouw mail


Warme groet,

Denise

 

PS Je kunt altijd een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek voor lifecoaching.

 

PPS Heb je iets gehad aan dit artikel of wil je reageren? 

Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier. 

 

 

Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter
© 2024 Rösken Coaching | standard version