Feedback wordt nog wel eens als moeilijk gezien. Het is niet leuk om te doen. Zeggen wat er mis is/ fout gaat. Ja, geen wonder dat feedback dan niet snel gegeven wordt. Het wordt stiekem gezien als iets slechts. Je gaat de ander kwetsen of pijn doen. In dit blog laat ik je het van een andere kant bekijken.
Een voorbeeld hiervan is een collega of vriend die niet zo fris ruikt. Eigenlijk gewoon stinkt. Wie zou dat daadwerkelijk zeggen tegen die collega of vriend?
Deze vraag stelde ik ook tijdens een training. Vinger omhoog als je zou zeggen tegen je collega dat hij stinkt. Er bleven opvallend veel vingers omlaag. Want dat zeg je toch niet! Dat kun je toch niet maken! Maar ook: hoe moet je dat dan zeggen. Dat heeft hij/zij toch zelf ook wel door.
Nee, dat hoeft dus echt niet zo te zijn. Ken je het idee blinde vlek?
Een blinde vlek is gedrag waar jij je zelf niet bewust van bent. Dat is iets van jou wat voor de ander (heel duidelijk) zichtbaar is, maar voor jezelf onzichtbaar.
Terugkomend op de stinkende persoon. Grote kans dat hij niet door heeft dat hij stinkt.
De stinkende persoon heeft wel door dat er ‘iets’ is. Communicatie bestaat voor 95% uit non-verbale communicatie. Denk hierbij aan gezichtsuitdrukkingen, houding, intonatie enz. En ook al zeg je het niet met woorden, je zegt wel iets met non-verbale communicatie. En hoe hard je ook je best doet om het te verbergen, er sijpelt altijd iets door. Bewust, maar vaak onbewust. Maar doordat ‘het’ niet wordt uitgesproken, kan hij er zijn vinger niet op leggen.
Als je je ergens niet bewust van bent, kun je er ook niets aan doen. En hoe wordt je je bewust van je blinde vlek? Dat kan je niet alleen. Daar heb je andere voor nodig. Door feedback wordt de blinde vlek kleiner.
Door feedback te geven geef je de ander inzicht in zijn gedrag en ook eventuele suggesties of tips hoe dit verbeterd kan worden. Je helpt de ander. Je geeft de ander de mogelijkheid om te leren. Je geeft de ander als het ware een cadeautje.
Ik heb aan het einde van de training gevraagd: 'Wie wil er weten als hij stinkt?' Iedereen stak zijn vinger op. Iedereen wil het weten, maar niemand wil het vertellen. Raar eigenlijk, toch?
Dus zet die stap en vertel het die collega. Hoe lastig je het ook vindt. Dan kan hij/zij er wat mee doen. Jij zou het toch ook willen weten?
Dus in deze decembermaand: Geef een cadeautje, geef feedback.
Ik hoor graag van je of je iets hebt gehad aan dit artikel.
Hartelijke groet,
Denise
Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier.