Volg mij op Facebook Volg mij op LinkedIn Nieuwsbrief

2018-01-18

Fight, flight, freeze en face

Home > Blog vlog > Fight, flight, freeze en face

Jouw lichaam heeft een automatisch overlevingsmechanisme wanneer je plotseling woede of angst ervaart. Over het algemeen zijn er drie overlevingsmechanismen: Fight, Flight en Freeze. In dit artikel introduceer ik een vierde: Face. 

 

 

 

Deze overlevingsmechanisme zijn gemakkelijk terug te brengen naar de natuur. Daarom zal ik ze beschrijven aan de hand van voorbeelden uit de natuur. 

 

Fight

Denk bijvoorbeeld aan de beer die in een ongemakkelijke situatie zich groot maakt, gaat grommen en zijn tanden laat zien. Hij laat zien dat er met hem niet te sollen valt en dat hij het gevecht aan gaat. Ik ben er klaar voor. Als je dat terug brengt in de mensenwereld zijn dat de mensen die de confrontatie aan gaan. Zeggen waar het op staat. Daarbij houdt hij geen rekening met de ander. Hij wil gewoon zijn gelijk en gaat er vol in. Deze reactie kan twee verschillende uitkomsten hebben. De ander gaat er ook vol tegenin en het draait uit op een heftig conflict waar het gevecht steeds heftiger wordt, net zolang totdat er een flink gewond is en afdruipt. De andere reactie kan zijn dat de ander de tanden ziet en uit voorzorg alvast met de staart tussen zijn benen op de vlucht slaat. Dit is vaak niet ten goede voor de sfeer.

 

Freeze

Het konijntje dat verschrikt in de koplampen staart terwijl er een auto met hoge snelheid op ze af komt rijden. Ze verstijven letterlijk. Er zit geen enkele beweging meer in. En kijkend naar het konijntje kan dat fatale gevolgen hebben. Of een ander voorbeeld is de eend in het hoge gras die zich helemaal klein maakt en hoopt dat hij niet gezien wordt.

In de mensenwereld zijn dit de mensen die compleet dichtklappen, niets meer gaan doen. Ze worden passief. En eigenlijk hopen ze dat het vanzelf overgaat. Vaak is dat alleen niet het geval. En als het inderdaad het geval is, is er een grote kans dat het er niet beter op is geworden. Achteraf, als ze weer zijn bijgekomen, bedenken ze uitvoerig wat ze hadden kunnen of willen doen.

Je collega spreekt je bijvoorbeeld ergens op aan en je klapt helemaal dicht. Achteraf bedenk je je wat je had kunnen zeggen op dat moment.

 

Flight

Het bange vogeltje dat weg fladdert. Het maakt niet uit waarheen, zolang het maar uit de gevaarlijke situatie is.

Als je kijkt naar de mensenwereld zijn dat de mensen die niet weten hoe snel ze weg moeten komen uit een vervelende situatie. Maken zich klein, kijken zelfs al weg (op zoek naar een uitgang). Als ze daarna de persoon zien van de ongemakkelijke situatie gaan ze het liefst nog een blokje. Een nieuwe confrontatie ontlopend.

 

En wat is jouw voorkeursstijl?

Je komt er achter door een vervelende situatie van jezelf naar voren te halen. Wat was jouw automatische reactie?. Wees je bewust van jouw voorkeursstijl. Als je je daar bewust van bent, dan kun je hem meer van een afstandje bekijken en eerder herkennen als je het gedrag gaat vertonen en eventueel op de rem trappen.

Er is nog een vierde manier om met je angst of woede om te gaan.

 

Face

Kom je angst onder ogen. Deze reactie zie je niet zo veel in de natuur. In deze reactie doe je iets met je angst of woede op een constructieve manier. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan en je gevoel te benoemen. Door assertief te reageren en samen naar een oplossing te zoeken.

 

Ik vind dit spannend

Een manier om je angsten onder ogen te zien is ‘omdenken’. In plaats van :’Ik ben hier bang voor!’ zeg je tegen jezelf: ‘Dit is een uitdaging.’ Je lichaam maakt dezelfde stoffen aan als je bang bent of als je iets spannend vindt. Jouw gedachte (welke stempel je de fysieke gebeurtenis geeft) heeft gevolgen voor je reactie. Dus als je denkt: ‘Ik vind dit spannend’, zal je eerder je angsten onder ogen durven zien.

 

Welke manier is het beste?

Welke is het beste… dat kan ik je niet vertellen. Jammer he. Waarom kan ik dat dan niet vertellen? Elke situatie is anders en elke vijand is anders. Als jij als muis het gevecht met een leeuw aan wilt gaan, heel moedig hoor, maar niet echt handig en realistisch. Dan zou ik er toch echt kiezen om te vluchten.

 

Ik hoor graag van je of je iets hebt gehad aan dit artikel. 

 

Hartelijke groet,

Denise

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier.

 

 

 

 

Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter
© 2024 Rösken Coaching | standard version