Volg mij op Facebook Volg mij op LinkedIn Nieuwsbrief

2018-03-01

Omgaan met sociale verplichtingen: 5 tips

Home > Blog vlog > Omgaan met sociale verplichtingen: 5 tips

Ik hoor wel eens om me heen van vriendinnen dat elke vrije minuut vol zit met verplichtingen.

Verjaardagen van de familie, vrienden en hun kids. Naar de ouders en de schoonouders eventueel opa's en oma's, want ja, die rekenen er ook op dat je af en toe lang komt. Dan hebben we ook nog de gezellige afspraken met vrienden en vriendinnen die je toch ook goed moet onderhouden.

Allemaal hartstikke gezellig en sociaal. Maar zeg eens eerlijk. Heb jij er altijd zin in?

 

 omgaan met sociale verplichtingen

Energie of niet? 

Sommige bezoekjes zijn echt heel leuk en krijg je energie van. Je kan er echt naar uitkijken. Maar er zijn ook van die verplichtingen waar je helemaal geen zin in hebt. Die je ziet als een moetje en waar je met lood in je schoenen naartoe gaat. 

En soms is het allemaal wel erg leuk en gezellig, maar gewoon ook heel veel. Als je weekend voor een groot deel bestaat uit van de ene verjaardag naar de andere racen en tussendoor nog even naar je ouders, omdat die dat ook verwachten, is je weekend snel voorbij. 

 

Omgaan met verplichtingen

De een is er altijd en de ander zegt gemakkelijker af of heeft iets ander. Wie van de twee ben jij? ? De eerste? Dan is dit artikel voor jou. 

Jij bent er altijd. Op jou kunnen ze altijd bouwen. Je gaat zelfs een soort compensatiegedrag vertonen, omdat jij er altijd bent en andere er niet zijn.  Op deze manier neem jij eigenlijk de verantwoordelijkheid op je van ander die niet komt. En stiekem voel jij je best goed. Want jij bent er wel altijd.

 

Verwachtingen

Lastig wordt het als er verwacht wordt dat je er bent. En dat is niet altijd mogelijk. Je wil aan die verwachting voldoen, dus wring jij je in de meest idiote bochten om aan te kunnen voldoen. Zo kan het voorkomen dat je met klotsende oksels van hot naar her crost om overal maar bij te kunnen zijn.  

Het wordt als vanzelfsprekend gezien dat jij er (altijd) bent. Maar ook bij jou mag het een keer niet uitkomen. Ook jij mag een keer niet kunnen. En dat hoeft echt niet pas als je met 40 graden koorts op bed ligt. Dat mag ook omdat het gewoon even te druk is. Wat heeft de ander er aan als je uitgeput op visite bent, terwijl je eigenlijk ergens anders had willen zijn.

 

Hoeveel tijd ben jij in een maand kwijt aan de gezellige verplichte bezoekjes? En ben je daar tevreden mee of zou je het graag anders willen?

 

Mijn tips voor sociale verplichtingen


Mijn oma

Mijn oma drukte me altijd op het hart: 'Ik heb veel liever dat je langs komt als je er zin in hebt, dan wanneer je denkt dat het moet.'

Een wijs vrouw, die oma van mij. Dus ik ging een keer in de zoveel tijd met veel plezier bij haar langs een kop warme chocolademelk drinken. En als ik een tijdje niet geweest was, voelde ik me ook niet schuldig. En als ik belde of ik langs kon komen werd ik altijd vol enthousiasme ontvangen. 

Het ging niet om hoe vaak ik langs kwam, het ging om de kwaliteit.

Een regel die ik nog steeds in ere hou. Ook met mijn familie en vrienden. Als ik ze zie is het altijd goed. We kijken elkaar niet scheef aan als we elkaar een tijdje niet gezien hebben. Als we elkaar zien is het goed en genieten we met volle teugen van elkaar. 

 

Ik hoor graag van je of je iets aan dit artikel hebt gehad. 

 

Hartelijke groet,

Denise

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier.

 

 

 

Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter
© 2019 Rösken Coaching | standard version