Er kunnen heel wat redenen meespelen waarom je ‘Ja’ zegt terwijl je eigenlijk 'Nee' wilt zeggen. Over het algemeen zijn het onbewuste gedachten die ervoor zorgen dat :‘Ja, is goed’ eruit flapt. Je hebt vaak niet eens door dat die gedachten een rol spelen.
De eerste stap is je bewust te worden van jouw eigen gedachten die maken dat jij ‘Ja’ zegt. Om hiermee een handje te helpen staat hieronder een lijstje met onbewuste gedachten die er voor kunnen zorgen dat je toch ‘Ja’ zegt, terwijl je ‘ Nee’ voelt.
Herken jij jezelf in een of meerdere van bovenstaande redenen?
Zie je ook wat de meeste redenen gemeen hebben?
Er wordt veel angst benoemd. De grens wordt niet aangegeven om de angst (iets negatiefs) te vermijden. Je rent weg voor de mogelijke negatieve gevolgen. Hoe zou het zijn om juist van het positieve uit te gaan. Hierover gaat mijn volgende artikel, dus houdt je mailbox en de site in de gaten.
En er is nog een overeenkomst. Bij bijna alle redenen wordt het belang van de ander boven het belang van jezelf gesteld. Je maakt jezelf als het ware kleiner en minder belangrijk dan de ander. Jij bent bang iemand anders te kwetsen, dus kwets je jezelf. Jij bent bang dat de ander boos wordt, dus zorg je dat de ander blij wordt, ten koste van jezelf. En dat is niet iets wat de ander doet, dat is iets wat je zelf doet!
Nu je je meer bewust bent van jouw reden(en), kun je die ook tackelen. Neem even de tijd om na te denken voordat je antwoord geeft op een verzoek. (Zie: Grenzen stellen: Ik kom er later op terug). Sta even stil bij jezelf en vraag jezelf af: ‘Wat wil IK!’. En dat is niet egoistisch, dat is zorgen voor jezelf!
Meer lezen over de voordelen van je grenzen aangeven? Klik hier
Warme groet,
Denise
PS Je kunt altijd een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek voor lifecoaching.
PPS Heb je iets gehad aan dit artikel of wil je reageren?
Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl. Dan plaats ik hem voor jou op deze website.
Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier.