Volg mij op Facebook Volg mij op LinkedIn Nieuwsbrief

2017-08-22

Schuldgevoel: beperkende overtuigingen

Home > Blog vlog > Schuldgevoel: beperkende overtuigingen

Hoe ontstaat dat vervelende schuldgevoel en vooral, hoe kom je er van af. Uit onderzoek is gebleken dat de volgende drie valkuilen ten grondslag liggen aan een schuldgevoel.

In eerdere atikelen heb ik hier ook al over geschreven. 

1 Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

2 Je stelt hoge eisen aan jezelf.

3 Beperkende overtuigingen spelen een rol.

 

Nu, last but not least: de beperkende overtuigingen.

 

schuldgevoel, beperkende overtuigingen, olifantenpaadje, roskencoaching

 

In je jeugd zijn er vaste denkpatronen ontstaan. Deze denkpatronen en gedachten ben je gaan beschouwen als de waarheid. Het zijn jouw overtuigingen.

 

Hoe ontstaan beperkende overtuigingen?

Je hebt ze overgenomen van je ouders, familieleden, vrienden, leerkrachten enz. En omdat ze al zolang een deel van je uitmaken, ben je er van overtuigd dat ze waar zijn. Vandaar ‘overtuiging’.

 

Enkele voorbeelden van overtuigingen zijn:

-          Ik moet sterk zijn

-          Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg

-          Ik moet altijd hard werken.

-          Ik moet altijd aardig zijn en mag niemand kwetsen.

-          Ik moet altijd klaar staan voor anderen

Misschien herken jij jezelf wel in een van de bovenstaande overtuigingen.

 

Olifantenpaadjes

De overtuigingen zijn al zo lang een deel van je en zijn flink ingesleten in je hersenen. Ik noem ze ook wel ‘olifantenpaadjes’. Ken je die term? Doordat een pad, wat eigenlijk geen pad is, zo vaak gebruikt is, ontstaat er alsnog een goed begaanbaar pad. En zo werkt dat ook in de hersenen. Doordat de overtuigingen zo vaak gebruikt worden, is het voor je hersenen de gemakkelijkste weg om te bewandelen.

 

Maar waar komt dan dat schuldgevoel vandaan?

Het schuldgevoel steekt de kop op als je iets doet wat tegen je eigen overtuiging in gaat. Als je niet aan je eigen verwachtingen voldoet. Je doet dan iets wat eigenlijk ‘niet mag’ en dan gaan de alarmbellen af in de vorm van schuldgevoelens.

Stel jij hebt de overtuiging :’Ik moet altijd voor anderen klaar staan.’ Als er dan een vriendin belt met een probleem en het komt helemaal niet uit en je zegt dit tegen haar (wat al heel lastig is), is er een hele grote kans dat jij je daarna super schuldig voelt. Want het gaat helemaal in tegen je eigen overtuiging. Je kunt je dan ook echt een slechte vriendin voelen.

 

Maak een nieuw olifantenpaadje

Hoe kun je hier mee omgaan? Door een nieuw olifantenpaadje te maken. Olifantenpaadjes zijn niets meer en niets minder dan gedachten. En jij bent de baas over je gedachten. Bekijk jouw belemmerende overtuiging eens goed. Welke woorden worden er gebruikt? Vaak staan er de woorden: MOETEN en ALTIJD in.

Je kunt nu zelf jouw overtuiging herschrijven. Vervang de woorden MOET en ALTIJD door IK WIL en KIES ERVOOR. Dan krijg je al een hele andere zin. Zo verandert: ‘Ik moet altijd voor anderen klaar staan’ in ‘Ik kies ervoor om er voor anderen te zijn als het mij uit komt.’

 

Hoe wordt het een olifantenpaadje?

Alleen de zin veranderen is niet genoeg. Een olifantenpaadje wordt een olifantenpaadje als je hem veel gebruikt. Eigenlijk ga jij je hersenen herprogrammeren. Dus zorg dat je deze nieuwe zin ergens ophangt waar je hem vaak ziet. Zeg hem hardop tegen jezelf. Voel wat deze nieuwe gedachte met je doet.

 

Zonder schuldgevoel

En met het nieuwe olifantenpaadje ga je niet meer tegen je eigen overtuiging in als je tegen je vriendin zegt dat het nu even niet uitkomt.  Resultaat: je voelt dan geen schuldgevoelens meer!

 

Heb jij ook last van schuldgevoel en wil je hier vanaf? Laat mij je helpen. Je bent altijd welkom om een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek. Dit kan nu ook via skype! Ik kijk uit naar jouw mail


Warme groet,

Denise

 

PS Je kunt altijd een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek voor lifecoaching.

 

PPS Heb je iets gehad aan dit artikel of wil je reageren? 

Stuur dan je reactie naar info@roskencoaching.nl

 

Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier. 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina:
Facebook LinkedIn Twitter
© 2024 Rösken Coaching | standard version