Je staat voor iedereen klaar. Je ziet een soort onbewust wat een ander nodig heeft. Je hebt er voelsprieten voor. Je kunt er moeiteloos op inspelen.
Jij bent zorgzaam. Springt als eerste op bij een verjaardag om even mee te helpen met het opruimen van de kopjes. Ja hoor, ik wil best wel voor je werken als jij niet kan. We gaan ergens naartoe met z’n alleen en er is er altijd een die het even regelt. Je bent een kei in het anderen naar de zin maken. Je vindt het fijn dat mensen die voor jou belangrijk zijn, je aardig vinden. Je kunt je gemakkelijk aanpassen.
Hele mooie eigenschappen, maar zoals bij alle kwaliteiten kleven er ook een aantal valkuilen aan vast.
Zo sta je voor iedereen klaar, maar vindt het zelf lastig om ergens om te vragen. Je hebt moeite met ontvangen.
Als je iets kunt betekenen voor een ander, dan is het helemaal niet meer belangrijk wat je er zelf van vindt. Dat schakel je een soort van uit.
Zonder jezelf ervan bewust te zijn vindt je het fijn wanneer mensen jouw hulp waarderen. Je vindt het dan ook vervelend wanneer mensen jouw hulp als vanzelfsprekend beschouwen. Maar dit zal je niet snel uitspreken. Je vindt het ook lastig om nee te zeggen.
Jij kan instinctief zien wat de ander nodig heeft en reageert daar automatisch op. Het gaat bij jou zo vanzelf dat je je er niet eens bewust van bent dat jouw superkracht aan het werk is. Maar anderen hebben deze prachtige gave niet (het heet niet voor niets een superkracht). Maar stiekem vindt je het wel vervelend als een ander dan niet ziet wat jij nodig hebt.
Voor een ander, die de superkracht niet bezit, moet je meer uitspellen wat je nodig hebt. En daar zit het addertje…. Want vaak weet je wel automatisch wat een ander nodig heeft, maar weet je niet wat je zelf nodig hebt. Waar je behoefte aan hebt. En als jij het al niet weet… Hoe zou een ander ( zonder superkracht) dit dan wel kunnen weten?
Wordt dan ook niet boos op de ander als hij het niet vanzelf kan ruiken wat je nodig hebt. De meeste mensen hebben pas door wat je nodig hebt als je het ze verteld! Gewoon zeggen wat je verwacht, nodig hebt of wenst.
En het liefst zo concreet en duidelijk mogelijk. Spel het uit.
Dus niet: ‘Vind jij ook dat het aanrecht wel erg vol staat?’ En dan boos worden omdat de ander de vaatwasser niet inruimt. Voor jou gevoel heb je toch gezegd dat je wil dat de vaatwasser wordt ingeruimd? Nee, je hebt het niet gezegd. Je hebt met een omweg voorzichtig verteld wat je ziet. De ander voelt zich niet perse genoodzaakt om er iets aan te doen… Jij regelt dat toch altijd? Dus komt het niet in de ander op er iets aan te doen.
Wil je dat de persoon zonder superkracht de vaatwasser inruimt? Formuleer de boodschap helder en duidelijk: ‘Wil jij de vaatwasser inruimen?’ Zo weet de superkrachtloze ander waar je behoefte aan hebt. Negen van de tien keer zijn ze zeker niet te beroerd om iets voor je te doen. Ze zien het alleen niet uit zichzelf!
Zeg wat je wil, alleen dan kun je krijgen wat je wil.
Wil je wel graag zeggen wat je wil, maar kun je nog wat hulp gebruiken met hoe je dat het beste kunt doen? Ik help je graag. Je kunt altijd contact opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek.
Hartelijke groet,
Denise
PS Hou je van gemak? Klik hier en ik je ontvangt automatisch mijn nieuwste blog in jouw mailbox.
Meer informatie over individuele coachtrajecten, klik hier.